Opgepast met ontslag: start occulte periode vanaf 14 januari 2024

Auteur(s): Pierrick De Deken
Categorie: Arbeidsrecht,
Geplaatst op: 12 januari 2024

In mei 2024 vinden de sociale verkiezingen plaats en de kandidaten bij de sociale verkiezingen genieten een bijzondere ontslagbescherming. 

De definitieve kandidatenlijsten moeten worden meegedeeld uiterlijk 19 maart 2024 tot 2 april 2024 (X+35), afhankelijk van de datum van de verkiezingen, maar de ontslagbescherming van de kandidaten start meer dan 2 maanden vroeger (x-30), nl. vanaf 14 januari 2024.

Deze periode heet de ‘occulte periode’ omdat tussen 14 januari 2024 en het indienden van de kandidatenlijsten de werkgevers niet weten wie de bijzondere ontslagbescherming geniet.

Een ontslag tijdens de occulte periode wordt sterk afgeraden omdat het risico bijzonder groot is.

Stel dat een werknemer in deze periode wordt ontslagen en deze blijkt nadien opgenomen op de kandidatenlijst, dan kan deze betrokken kandidaat beschermingsvergoedingen vorderen op basis van de Wet van 19 maart 1991:

  • De forfaitaire beschermingsvergoeding bedraagt 2, 3 of 4 jaar loon afhankelijk van de anciënniteit;
  • Als de re-integratie wordt gevraagd maar niet wordt aanvaard door de werkgever dan kan de kandidaat ook een variabele vergoeding vorderen gelijk aan het loon tot de datum waarop de bij de volgende verkiezingen verkozen kandidaten worden aangesteld en dus een het loon tot ongeveer juni 2028 vorderen.

Werkgevers wees dus voorzichtig.

Als u hierover vragen heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren.