FOD WASO wijzigt standpunt over ziektebriefje voor de eerste dag arbeidsongeschiktheid voor KMO’s

Op 28 november 2022 trad de wet van 30 oktober 2022 houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid in werking.

De inhoud van deze wet werd reeds in meer detail besproken in onze nieuwsbrief van 2 november 2022. Relevant voor het bericht van vandaag is het feit dat, als uitzondering op het principe dat de werknemer een ziektebriefje moet bezorgen aan de werkgever wanneer dat wordt voorzien of gevraagd, de werknemer voortaan tot drie keer per jaar geen ziektebriefje moet voorleggen voor de eerste dag van de periode van arbeidsongeschiktheid.

Voor ondernemingen die minder dan 50 werknemers tewerkstellen, werd op deze nieuwe regel een uitzondering voorzien. Deze ondernemingen kunnen afwijken van de nieuwe regel en dus toch een ziektebriefje blijven vragen voor alle dagen van arbeidsongeschiktheid indien zij dit expliciet zo opnemen in hun arbeidsreglement of in een collectieve arbeidsovereenkomst.

Standpunt van de FOD WASO

Initieel nam de FOD WASO het standpunt in dat ondernemingen met minder dan 50 werknemers die in hun arbeidsreglement of een cao reeds hadden opgenomen dat de werknemer verplicht was een ziektebriefje binnen te brengen voor elke dag van arbeidsongeschiktheid, automatisch onder de afwijking van de nieuwe regel zouden vallen.

Deze ondernemingen zouden geen verdere maatregelen moeten nemen om te voldoen aan de afwijkingsregel.

Recent stelde de FOD WASO dit standpunt echter bij.

De overheidsdienst neemt nu de stelling in dat alle ondernemingen die willen afwijken van de nieuwe regel, hun arbeidsreglement of ondernemingscao moeten wijzigen om uitdrukkelijk te vermelden dat ze afwijken van de regel dat er voor de eerste dag van arbeidsongeschiktheid driemaal per jaar geen ziektebriefje moet worden ingediend.

Het standpunt van de FOD WASO is belangrijk nu deze overheidsdienst onder meer de sociale inspectiediensten onder haar waaier heeft en bevoegd is om administratieve boetes op te leggen in geval van bepaalde schendingen van de sociale wetgeving.

Concreet: wat moet er gebeuren?

Ondernemingen met minder dan 50 werknemers die nog steeds willen dat hun personeel elke dag arbeidsongeschiktheid staaft met een medisch attest moeten hun arbeidsreglement of ondernemingscao daarover aanpassen.

Zolang deze wijziging van het arbeidsreglement of de bedrijfs-cao niet in werking is getreden, zal elke werknemer maximaal driemaal per jaar vrijgesteld zijn van de verplichting een ziektebriefje af te leveren voor de eerste dag van arbeidsongeschiktheid.

Geef ons zeker een seintje indien Stappers Advocaten u hierin kan ondersteunen.