Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze nieuwsitems?
Klik dan hieronder om u aan te melden voor onze nieuwsbrief.
Met de Transparantiewet wordt de informatie in het kader van aanvullend pensioen duidelijker en transparanter.
De wetgever voerde het ‘recht op deconnectie’ in omdat de toename van het aantal gebruikte digitale hulpmiddelen in een professionele context een cultuur van “permanente connectie” veroorzaakt, wat ee...
Vragen bij de wettelijke mogelijkheid voor de werknemer om de uitnodiging van de arbeidsarts te weigeren.
Ondernemingen met minder dan 50 werknemers moeten alsnog maatregelen nemen als ze het verplichte ziektebriefje willen behouden.
In een notendop: de nieuwe regels omtrent het medisch attest en de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.
Het gebruik van de website mypension.be is intussen goed ingeburgerd, maar er blindelings op vertrouwen is af te raden.
Een recent gepubliceerd arrest bevestigt dat er geen sprake is van een algemene verplichting tot het instellen van een tijdsregistratiesysteem.
Tom Lemense bespreekt een cassatiearrest m.b.t. het Vlaams Taaldecreet.
Met zeer veel trots verwelkomen wij Sara Cockx vandaag als nieuwe vennoot in ons team.
In tijden van hoge inflatie kan het nuttig zijn om in lange termijn overeenkomsten te voorzien dat de prijs lopende de overeenkomst nog in functie hiervan kan worden aangepast. Wat kan en wat kan niet...
Een vennootschap oprichten? Doe het volledig digitaal!
De rechtspraak over indirecte discriminatie op basis van gezondheidstoestand bij een ontslag wordt gekenmerkt door een nieuwe én strenge tendens.
De ex-werknemer, zijn privacy en zijn mailbox.
Het gebruik van camera’s is aan tal van regels gebonden maar of de beelden wel of niet gebruikt mogen worden is een andere vraag.
Een recent gepubliceerde uitspraak van het arbeidshof Luik van 26 maart 2021 leert ons andermaal dat een ontslag om dringende reden niet lichtzinnig gegeven mag worden.
Het besluit van de preventieadviseur-arbeidsarts in het kader van het re-integratietraject hoeft niet altijd het eindpunt te zijn.
Aansprakelijkheidsbeperkingen in relaties tussen ondernemingen blijven mogelijk, ook na de B2B-wet die het uitsluiten van aansprakelijkheid door ondernemingen aan banden legt.
Verstrenging van de maximale contractuele betalingstermijn op komst: de wetgever sluit de bestaande achterpoortjes.
Enkele recente uitspraken stellen de gangbare praktijk van de aanrekening van het outplacement in vraag.
Een recent arrest bevestigt voor het dagelijks bestuur van een vennootschap het belang van een mandaat vanuit het bestuursorgaan alsook een goede interne documentatie van het personeelsbeleid.
Een analyse van de beslissingen van de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie geeft inzicht in het nut van het gebruik van vennootschappen in het kader van schijnzelfstandigheid.
Het Hof van Justitie deed op 11 februari 2021 een boeiende uitspraak over de fel bediscussieerde Wet-Major
Op 11 februari 2021 spreekt Stephanie Raets op de studiedag van M&D Seminars over grensoverschrijdende tewerkstelling.
Nieuwigheden m.b.t. organisatie van de arbeid en covid-maatregelen.
Op 22 augustus 2020 trad nieuwe beschermingswetgeving in werking die in B2B relaties beoogt de economisch afhankelijke partij te beschermen.